6 Mart 2016 Pazar

C# Console İf-Else Yapısı

İf-else yapısı C Sharp Dilinde de diğer dillerde olduğu gibi koşullu dallanmayı sağlar.Koşullu dallanma iki veya daha fazla seçenek ve her seçeneğin kendi seçenekleri olduğu yapıdır.İf-else yapısı bize bu dallanma içerisinden istediğimiz şartı sağlayan dalı seçmemize yarıyor.

İf-Else yapısını farklı kullanım şekilleriyle örnekleyelim:

İf-Else Genel Kullanımı

İf(koşul ifadesi)
{
// Koşul doğru ise çalıştırılacak kodlar.
}
Else
{
// Koşul yanlış ise çalıştırılacak kodlar.
}

Yapıyı açıklamak gerekirse ilk önce program if bloğunun koşul kısmını inceler,Koşul ifadesi True(Doğru) ise İF bloğunun içerisindeki kodlar çalıştırılır ve Else bloğuna hiç bakmadan kaldığı yerden devam eder.Eğer İF bloğunun içerisindeki koşul False(Yanlış ) ise İF bloğundaki kodlara bakmadan Else bloğunun içerisindeki kodlar çalıştırılır ve program kaldığı yerden devam eder.






Şimdi örnek üzerinden daha detaylı inceleyelim ilk önce kullanıcıdan bir sayı istedik ve bu sayıyı sayi değişkeninde tuttuk.Girilen sayı 79 olsun İf bloğu içerisinde sayının çift olup olmadığını kontrol ettik bir sayının 2 ye bölümüden kalan 0 ise sayı çiftir “sayi%2==0” ifadesi bu anlama gelir.


79 çift olmadığı için False(Yanlış) dönderecektir ve else kodları çalıştırılacak.Burada da ekrana sayının tek olduğunu söyleyen bir yazı bastırılıyor. 


İF-Else İç İçe Kullanımı

Birden Fazla koşul ifadesi içerisinden seçim yapacağımız zaman bu yapıyı kulanırız.

İf(Koşul ifadesi)
{
// Koşul ifadesi doğru ise işlenecek kodlar.
}
else if(İkinci koşul ifadesi)
{
// Birinci koşul ifadesinin doğru olmayığı ikinci koşul ifadesinin doğru olduğunda işlenecek kodlar.
}
else
{
// Her iki koşulun da doğru olmadığı durumda işlenecek kodlar.
}




Örnek Üzerinden İnceleyelim



Kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik.Bu sayıyı sayi değişkenine atadık ve program ilk if koşul ifadesinde sayının pozitif olup olmadığına baktı,girdiğimiz sayı -34 yani negatif bir sayı olduğu için False(Yanlış) dönderdi ve else if( ikinci koşul ifadesi) “sayi==0” ifadesiyle yani sayının 0 olup olmadığına baktı.Sayı 0 olmadığı için False(Yanlış) dönderdi ve else ifadesine girdi.

İF Yapısının Tek başına kullanımı

If ifadesi tek başına kullanıldığında proğram koşul ifadesine bakar  ve koşul doğruysa if yapısıın içindeki kodlar işlenir, eğer koşul doğru değilse program if yapısının içindeki kodları işlemez ve program kaldığı yerden devam eder.
İf(koşul ifadesi)
{
// Koşul ifadesi doğru ise işlenecek kodlar.
}
 



Kullanıcıdan bir sayı istedik ve bu sayıyı sayi değişkenine atadık. Sonrasında program if ifadesinin koşul kısmı olan “sayi==5” yani sayının 5 olup olmadığını denetleni eğer sayı 5 ise ifadeyi çalıştırdı.koşul ifadesi yanlış ise kaldığı yerden devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder